door: Bas Kammenga | 6 juni 2024

Vanessa de Knegt is sinds 1 mei als zelfstandig ondernemer begonnen om sporters, trainers en coaches te begeleiden in hun (persoonlijke) ontwikkeling. Aangezien zij sinds acht jaar werkzaam is in de voetballerij zal haar focus in eerste instantie liggen op het begeleiden en ontwikkelen van voetballers en voetbalcoaches. Maar ook sporters, trainers en coaches die actief zijn in andere sporten kunnen bij haar terecht. De Knegt werkte eerder jarenlang voor onder meer de KNZB, de KNGU en NOC*NSF.

"Vier dagen in de week werk ik als opleidingsontwikkelaar bij de KNVB. Die ene dag die ik per week over heb ga ik met veel plezier en energie gebruiken om anderen te helpen, te ontwikkelen en te coachen. Ik zie het als een win-win situatie, want door het begeleiden van anderen ontwikkel ik mijzelf ook", steekt Vanessa de Knegt van wal. “Afgelopen seizen heb ik gewerkt bij N.E.C. en daar spelers geholpen met hele praktische dingen. In gesprekken heb ik spelers en speelsters bijvoorbeeld laten nadenken over planningen voor school en het aanbrengen van een bepaalde structuur in de dag. Ook heb ik met spelers gesproken over hun mentale ontwikkeling en hun welzijn. Het gaat mij om het totaalpakket. Ik geloof erin dat wanneer je geholpen wordt bij jouw persoonlijke en mentale ontwikkeling dit bijdraagt aan het worden van een betere speler.” Naast het begeleiden van spelers wil De Knegt ook trainers en coaches gaan begeleiden. Maar ze bemoeit zich niet met de sport zelf. “De kracht zit hem in de samenwerking tussen mij, de trainer-coach en de sporter. De trainer-coach en de speler bepalen samen doelen voor het seizoen en ik begeleid ze vervolgens in hoe ze deze doelen zo goed mogelijk kunnen behalen en uitvoeren."

"Het blijft nuttig de hersenen ook op een andere manier te gebruiken dan alleen voor het voetbal"

Sport en persoonlijke ontwikkeling
Binnen de KNVB is er veel aandacht voor de duale carrière; het volgen van onderwijs naast een carrière als voetballer. “Ook hier spreek ik veel over met spelers. Voor zowel jeugdspelers als spelers van een eerste elftal is het belangrijk - of kan het belangrijk zijn - om wat naast het voetbal te doen. Dat hoeft niet meteen een hele studie te zijn, maar een cursus of het leren van een taal komt altijd van pas. Het blijft nuttig de hersenen ook op een andere manier te gebruiken dan alleen voor het voetbal. Sommige spelers kunnen dit soort zaken zelf managen, maar andere kunnen daar hulp bij gebruiken. Spelers en trainer-coaches ervaren het als prettig om situaties met een relatieve buitenstaander te bespreken. Het geeft andere inzichten, het laat je op een andere manier naar jezelf kijken en het legt witte vlekken bloot."

De Knegt ziet dat er steeds meer topsportbegeleiders en sportpsychologen ingezet worden bij sportorganisaties. "Ik vind het fijn dat sportorganisaties inzien dat je preventief te werk moet gaan. Niet alleen begeleiding inzetten als er problemen zijn, maar het juist een belangrijk onderdeel maken van je beleid." Zélf praat De Knegt ook met ook geregeld met mensen van wie zij het idee heeft dat zij haar kunnen helpen. "Om mezelf scherp te houden. Ik ervaar het als prettig om met iemand die los staat van familie en vrienden te klankborden. Iemand die jou spiegelt gun ik iedereen." Geïnteresseerden kunnen zich via e-mail melden bij De Knegt. “Samen onderzoeken we vervolgens wat er nodig is om jou jouw volgende stap te laten zetten. Ik heb diverse manieren van aanpak in de spreekwoordelijke rugzak en gebruik daarbij verschillende systemen, theorieën en oefeningen. Zoveel als mogelijk maatwerk leveren, daar gaat het mij om. Voetbalorganisaties - in zowel de top van het amateurvoetbal als in het betaalde voetbal - en andere sportorganisaties kunnen mij heel goed gebruiken, al zeg ik het zelf.”

Voor meer informatie: vanessasportcoaching@gmail.com

Eigenschappen
6 juni 2024
#replace title#