door: Leo Aquina | 16 januari 2025

‘Ik ga iets nieuws doen’, kondigde Heleen Crielaard vorige maand aan op LinkedIn. ‘Na 10 jaar Topsporter, 10 jaar communicatie en sponsoring en 10 jaar communicatie en marketing, is het nu weer tijd om alle opgedane kennis terug te brengen naar de plek waar het voor mij allemaal begon, de volleybalwereld.’ Per 1 februari gaat Crielaard aan de slag als technisch directeur van de NeVoBo. Met Sport Knowhow XL kijkt zij terug op de afgelopen 30 jaar en ze kijkt vooruit naar haar nieuwe functie bij de volleybalbond.

We vallen met de deur in huis: waarom is rol van technisch directeur jou op het lijf geschreven? Heleen Crielaard heeft niet veel tijd nodig om na te denken: “Allereerst omdat ik een volleybalkenner ben. Hoewel ik al dertig jaar niet meer speel, heb ik al die jaren wel de ontwikkelingen bijgehouden. Technisch directeur is wel een moeilijke rol. Vaak zijn het oud-coaches, in mijn geval is dat anders. Dertig jaar ervaring in de sport en aan de randen van de sport én managementervaring op andere plekken helpt mij om deze rol goed te vervullen.”

Welke ervaring uit het bedrijfsleven komt jou straks goed van pas in de sport? Crielaard:
“Het bedrijfsleven kan veel leren van de sport, maar ook andersom. In de sport is alles veel emotioneler, maar de algemene regels over hoe je mensen aanstuurt, hoe je processen managet en hoe je tot besluiten komt, verschillen niet. Dat zijn zaken waar ik in het bedrijfsleven veel ervaring mee heb. Ik ben in 1996 gestopt met volleybal, maar ik heb in mijn verschillende rollen bij Rabobank wel heel veel gezien van andere sport, zoals hockey, wielrennen, paardensport. Dat gaat mij ook enorm helpen als technisch directeur. Ik geloof heel erg in het verrijken van kennis door op andere plekken dingen op te pikken en ik ben op heel veel andere plekken geweest.”

"Zowel de steden als NOC*NSF pompen er een hoop geld in, maar hun achterliggende doelen zijn niet altijd hetzelfde"

Topsport Metropool
Een van die plekken was Topsport Metropool. “Het topsportcentrum is in 2017 opgericht voor zeilen en beachvolleybal en ik werd gevraagd om namens het bestuur van de Nevobo erbij te komen”, vertelt Crielaard. In 2020 was zij een halfjaar interim-directeur. “Vanaf de start groeide Topsport Metropool snel en toen de oorspronkelijke programmamanager wegging, was er een gat. Ik was toen net weg bij de Rabobank, zat in mijn sabbatical year en was bezig met een masteropleiding. Toen heb ik als interimmanager geholpen met het maken van de begroting en het opstellen van een profiel voor de nieuwe directeur. Die kwam er en toen ben ik vertrokken naar Incentro.”

Drieënhalf jaar later nam de directeur van Topsport Metropool afscheid en nam Crielaard het stokje opnieuw op interim-basis over. Met haar vertrek naar de volleybalbond moet Topsport Metreopool nu op zoek naar een nieuwe directeur. Crielaard is trots op wat zij heeft neergezet. “Toen de vorige directeur na drieënhalf jaar vertrok, lag er een strategisch vraagstuk op tafel. Het was niet helemaal duidelijk hoe de steden verder wilden. Ik was net weg bij Incentro en toen ben ik gevraagd om dat strategische vraagstuk op te lossen. Daar kwam een heel proces bij met de nieuwe toewijzingen van NOC*NSF voor de topsportcentra, dat kon je niet aan iemand overlaten die daar net begon.”

Wat was precies het strategische vraagstuk dat op tafel lag? Crielaard: “Iedereen heeft zijn eigen ambities. Zowel de steden als NOC*NSF pompen er een hoop geld in, maar hun achterliggende doelen zijn niet altijd hetzelfde. NOC*NSF wil medailles, de steden willen iets terug voor de stad en dan zijn het ook nog eens drie verschillende steden met een geheel eigen cultuur en eigen doelstellingen. Toen ik begon, was het de vraag of dat allemaal verenigbaar was. Uiteindelijk zijn we tot het slotsom gekomen dat je in gezamenlijkheid meer kunt bereiken dan apart. Je kunt expertise delen en daarmee de kwaliteit naar een hoger niveau tillen, en daarnaast kun je ook afspraken maken over samenwerking tussen de verschillende steden. Aan de andere kant moet je wat in Rotterdam gebeurt op zijn Rotterdams doen en in Den Haag doe je het op zijn Haags. Turnen zit in Rotterdam, maar je wilt ook de clubs in Den Haag en Dordrecht erbij betrekken. We zijn erin geslaagd daar een goede basis voor te leggen.”

TeamNL
Metropool is een TeamNL-centrum. In 2022 zei je in een interview met Sport Knowhow XL over de keuzes die je indertijd als eindverantwoordelijke voor sportsponsoring bij Rabobank had gemaakt het volgende over TeamNL: ‘TeamNL is gegroeid, maar is nog niet de propositie die miljoenen per jaar waard is.’ Hoe kijk je daar nu tegenaan? “Dat was toen zeker zo, maar de afgelopen jaren is TeamNL echt enorm gegroeid als merk. NOC*NSF heeft er veel in geïnvesteerd en het is ook echt meer waard geworden. Maar het blijft een complex systeem met rechten van bonden. Wat is van wie? Wat is het waard? Hoe koop je de rechten af bij de bonden om ze daarna te verkopen aan een sponsor? Maar ik geloof wel dat het model toekomst heeft.”

"Ik denk dat er in het verleden heel veel mis is gegaan en dat los je niet zomaar op door af te spreken het met zijn allen anders te gaan doen"

Naast Topsport Metropool was Crielaard in 2024 ook een halfjaar technisch directeur ad interim bij de turnbond KNGU. Hoe kijk je daarop terug? Crielaard: “Ik was aangesteld tot en met de Olympische Spelen, om ervoor te zorgen dat die twee ploegen (heren en dames, red.) op een goede en verantwoorde manier op de Spelen zouden staan en dat is gelukt.” Crielaard nam het stokje over van Jeroen van Leeuwen, nadat die was opgestapt vanwege een vertrouwensbreuk. Jacco Verhaeren zei onlangs in een interview met Sport Knowhow XL over de integriteitszaak die afgelopen jaar bij de KNZB speelde: 'Het is afgerond, maar de scherven liggen op de grond.' Het kost dus heel veel tijd om het onderlinge vertrouwen terug te krijgen. Hoe heb jij dat bij de KNGU ervaren? Crielaard: “Ik herken dat citaat van Jacco enorm. Ik denk dat er in het verleden heel veel mis is gegaan en dat los je niet zomaar op door af te spreken het met zijn allen anders te gaan doen. Ik denk niet dat er op dit moment bij de KNGU nog integriteitskwesties spelen, maar ook bij de turnbond liggen de scherven nog op de grond.”

Presteren of wegwezen
Terug naar het volleybal, wat zijn jouw doelstellingen als technisch directeur? “Mijn voorganger Herman Meppelink heeft een mooie basis gelegd en Michael Everaert heeft dat de afgelopen jaren bij het beachvolleybal gedaan. Vanaf de buitenkant zie ik dat we bij de dames indoor echt op niveau meekunnen en af en toe zelfs prijzen kunnen winnen. Ik ben heel benieuwd welke stap we nog kunnen maken. Iedereen bekijkt het altijd van de buitenkant en ik wil het eerst van de binnenkant bekijken. Daar moet ik mij de komende tijd in verdiepen. Sportieve doelstellingen kun je niet alleen uitdrukken in medailles, er zijn allerlei omstandigheden die invloed hebben op het resultaat. Maar het is topsport en in algemene zin geldt in topsport: als je niet presteert moet je wegwezen.”

Voor meer informatie: www.nevobo.nl

 

 

Eigenschappen
16 januari 2025
#replace title#