door: Emma Meertens | 16 februari 2023
Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de huidige samenstelling - onder meer naar leeftijd, geslacht en contractomvang - van werknemers in de sportsector en welke competenties daar in de toekomst nodig zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd op initiatief van Samen Presteren, het Arbeidsmarktfonds van en voor de sportsector. Werkgevers en werknemers werken hierin samen aan de ambitie om de arbeidsmarkt in de sector te vernieuwen en te professionaliseren. Het CAOP, een kennis- en dienstencentrum voor arbeidszaken, is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek.
Aanleiding voor dit onderzoek zijn de recente landelijke (beleids)ontwikkelingen die van grote invloed zullen zijn op de arbeidsmarkt van de sportsector. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om SER-adviezen en adviezen van de Nederlandse Sportraad. Samen Presteren liet al vaker onderzoeken uitvoeren door het CAOP en besloot ook nu weer om de handen ineen te slaan. “De samenwerking bevalt goed vanuit beide kanten”, zo vertelt Daniël van Hassel, onderzoeker.
Van Hassel is vanaf het begin al betrokken bij diverse arbeidsmarktonderzoeken voor Samen Presteren. De onderzoeker houdt zich binnen dit onderzoek bezig met drie onderzoeksvragen. De vragen worden beantwoord aan de hand van bestaande data van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn en de enquêtes die zijn uitgezet onder de doelgroep van Samen Presteren. De doelgroepen vormen werkgevers en medewerkers in de georganiseerde sportsector. Onder de georganiseerde sportsector vallen landelijke, regionale of provinciale organisaties die het doel hebben sport en bewegen te stimuleren en onder de CAO Sport vallen. Dit zijn veelal sportbonden maar ook sportondersteunende organisaties, zoals sportservicebureaus.
Huidige werknemerssamenstelling
De eerste onderzoeksvraag gaat over de huidige werknemerssamenstelling in de sport. “We kijken dan onder meer naar leeftijd, geslacht, contractomvang en de in- en uitstroom van de werknemers in de sportsector. Dat zijn allerlei gegevens die je uit de data van het Pensioenfonds kan halen om de arbeidsmarkt goed in kaart te brengen”, zo legt Van Hassel uit. Uit eerder onderzoek bleek al dat de sportsector een relatief jonge sector is, in vergelijking met andere sectoren. “Een andere belangrijke conclusie uit dat onderzoek was dat organisaties in de sportsector vaak kleine organisaties zijn. Dat zorgt ervoor dat de doorgroeimogelijkheden binnen die organisaties beperkt zijn”, zo vervolgt de onderzoeker.
Daarnaast wordt er in dit onderzoek gekeken naar welke werknemerssamenstelling in de toekomst nodig is. Van Hassel: “De sportsector is groeiende; de werkgelegenheid is over de jaren toegenomen. De vraag is echter: is er in de toekomst nog een goede match tussen vraag en aanbod?” Uit eerder onderzoek bleek al dat er meer behoefte is aan werknemers met onder meer ondernemers- en netwerkvaardigheden. Maar ook andere competenties worden relevanter, zoals samenwerken en communicatieve vaardigheden.
Strategisch personeelsbeleid
De derde en laatste onderzoeksvraag is in hoeverre er binnen de sportsector al nagedacht wordt over strategisch personeelsbeleid. Het feit dat Samen Presteren dit onderzoek laat uitvoeren, betekent al dat ze met strategisch personeelsbeleid bezig zijn. Maar er is ook een kanttekening: “Dit onderzoek is geïnitieerd op sectorbreed niveau. Meerdere organisaties binnen de sector zijn echter klein en hebben vaak geen HR-afdeling. Daardoor is er vaak nauwelijks tijd om strategisch personeelsbeleid te ontwikkelen. Dit maakt het moeilijker voor organisaties om bewust bezig te zijn met strategisch personeelsbeleid.”
Op de vraag of de sportsector voldoende anticipeert op de toekomst, kan Van Hassel nog geen antwoord geven. Het onderzoek loopt nog volop en wordt met de sector besproken tijdens een bijeenkomst op 27 maart die Samen Presteren organiseert. “Tijdens die bijeenkomst bespreken we de eerste resultaten van het onderzoek en bespreken we in hoeverre organisaties zich al bewust zijn van de veranderende ontwikkelingen in de sportsector. Daarnaast stimuleren we werknemers en werkgevers om met elkaar in gesprek te gaan, om oplossingen aan te dragen voor de toekomst.”
In subgroepjes gaan de deelnemers in discussie en zorgen ze voor input voor het onderzoek. Een van de vragen die ze beantwoorden is: in hoeverre denken sportorganisaties in te kunnen spelen op de knelpunten die in de sportsector aanwezig zijn? “De antwoorden op deze vraag zullen verschillend zijn. Per organisatie kan dat namelijk weer anders zijn; het is dus maatwerk. Maar dan gaat het om de rode draden, die je eruit kunt halen”, aldus Van Hassel.
Verder lezen: Samen Presteren, arbeidsmarktfonds voor de sport