door: Emilie Maclaine Pont | 14 maart 2024

Eind 2023 is de Nederlandse Vechtsportbond opgericht die kickboksen, Muaythai en MMA (Mixed Martial Arts) vertegenwoordigt. Rion Rijker is vanaf februari jl. begonnen als directeur van de bond. Tijd voor een kennismaking.

Rion Rijker is geen onbekende in de vechtsportwereld. Zelf schopte hij het tot de A-klasse, het hoogste wedstrijdniveau, van het kickboksen, nam hij deel aan wedstrijden Muaythai in Thailand en trainde hij regelmatig MMA. Daarnaast ontwikkelde Rijker zich op professioneel vlak. Eerst als consultant op het gebied van onder meer IT- en privacyrecht en later als adviseur governance, risk en compliance vanuit zijn eigen bedrijf Rijker Advisory.

Dat laatste doet hij nog steeds, maar wel op een stuk lager pitje. Als directeur van de Vechtsportbond is hij namelijk vol plannen. “De vechtsport heeft zoveel potentie. Op topsportniveau draait Nederland al jaren op het hoogste niveau mee. Namen als Ramon Dekkers, Lucia Rijker, Rico Verhoeven en ons eigen bestuurslid Sem Schilt hebben de sport echt op de kaart gezet. Je ziet de populariteit onder recreanten groeien. Maar afgezien van een toezichthouder in de vorm van de Nederlandse Vechtsportautoriteit is de sport niet gecentraliseerd. In de jaren zeventig werd de allereerste Nederlandse bond voor vechtsporten gevormd, de Nederlandse Kick Boxing Bond. Kort daarna kwam er een vergelijkbare organisatie voor Muaythai. Vervolgens brokkelden de samenwerkingsverbanden uiteen. Na veertig jaar is er eindelijk een nieuwe bond opgericht met als doel een thuisbasis te bieden aan iedereen die deze sporten beoefend.”

Dat biedt kansen, meent Rijker. “Omdat er geen centrale bondsstructuur was, moesten de verschillende convenantpartners ieder voor hun eigen achterban zaken regelen. Denk aan regelgeving en het bijhouden van een eigen administratie. Dit heeft verschillende nadelen. Je kan niet in één keer de gehele sector bereiken. Ook het maken van generieke afspraken die op alle gala’s gelden, was geen optie. Uiteindelijk is het doel dat wij er via onze bondstaken voor zorgen dat onze sport voor iedereen aantrekkelijker en veiliger wordt. Eén centrale bond maakt dat een stuk eenvoudiger te realiseren.”

“Omgaan met verlies en tegenslagen heb ik echt in de ring geleerd. Je kop laat hangen bij een tegenvaller werkt niet in de ring"

“Vechtsport heeft veel te bieden”
Daarnaast bestaat er volgens Rijker nog altijd een onjuist beeld over wat vechtsport is. “Vechtsporten worden wereldwijd alleen maar populairder en meer gepromoot. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de ambitieuze wedstrijdsporters, maar ook recreatieve sporters steeds vaker de weg naar de sportschool weten te vinden. Dit onderstreept in mijn ogen extra het belang van het hebben van één vechtsportbond. Het is essentieel dat wij de toenemende interesse in onze sporten stimuleren en in goede banen leiden, terwijl we tegelijkertijd de veiligheid en de maatschappelijke waarde ervan waarborgen.”

Uit eigen ervaring weet Rijker hoezeer vechtsport ook in het dagelijks leven van toegevoegde waarde is. “Omgaan met verlies en tegenslagen heb ik echt in de ring geleerd. Je kop laat hangen bij een tegenvaller werkt niet in de ring. Je moet opstaan en doorgaan. Mijn trainer zei altijd: Je leert het meeste van een verlies. Je leert verliezen en tegenslagen zien als een les en een kans om ervan te leren en jezelf te verbeteren. Daar heb ik nog altijd profijt van. Nu is het zaak om de persoonlijke meerwaarde die onze sporten op de beoefenaars hebben ook aan niet-vechtsporters over te brengen.”

Toewerken naar toelating door NOC*NSF

De Nederlandse Vechtsportbond bestaat uit een bestuur van zes vrijwilligers. Rijker is vooralsnog het enige lid van het bondsbureau, al komt daar volgens hem snel verandering in, “Onze eerste focus is het krijgen van erkenning door NOC*NSF en daar onderdeel van te worden. Daarna richten we ons met het bureau op het neerzetten van de werkstructuur en andere processen. Vanaf dat moment zullen we kijken naar uitbreiden met extra stafleden.”

Met de Nederlanse Vechtsportautoriteit houdt de bond warme contacten. “Wij nemen een deel van hun taken over, zodat zij zich weer in de eerste plaats op toezicht houden richten. Ook de werkzaamheden van onze negen convenantpartners gaat grotendeels naar ons over. Denk aan het uitgeven van licenties en de arbitrage.”

"Ik hoop dat we gezien gaan worden als hét instituut voor vragen, advies en regelgeving als het om kickboksen, Muaythai en MMA gaat"

Iets terugdoen voor de sport
Rijker kan niet wachten om zijn functie volledig te benutten. “Niet alleen kan ik op deze manier iets terugdoen voor de sport die voor mij persoonlijk zoveel heeft betekend. Ook is het een kans om van mijn passie mijn werk te maken. Nu is het zaak om het draagvlak van de sector te behouden en te zorgen dat we als bond voor hen bereikbaar blijven.”

En over vijf jaar? “Dan hebben we de maatschappelijke waarde van de sport iedereen aangetoond en zijn er TeamNL-sporters die de inspiratie zijn voor jeugd om onze sport te beoefenen. En natuurlijk worden we dan gezien als hét instituut voor vragen, advies en regelgeving als het om kickboksen, Muaythai en MMA gaat. De potentie is er. Nu de uitvoering nog.”

Voor meer informatie: www.vechtsportautoriteit.nl

 

 

Eigenschappen
14 maart 2024
#replace title#