door: Leo Aquina | 8 september 2023

“Het lef hebben om het gewoon een keer op een andere manier te doen”, dat is misschien wel Mark Altena’s voornaamste reden om voor zichzelf te beginnen onder de noemer 'Twaalf'. Altena was voorheen werkzaam als verenigingsadiviseur bij de KNVB en richt zich nu als zelfstandige op procesbegeleiding en coaching, in eerste instantie in de sportwereld, maar wellicht in de toekomst ook breder. Hij hoopt in zijn nieuwe rol meer verdieping te kunnen geven aan zijn werk. “Als verenigingsondersteuner bij de KNVB werk je voor 213 verenigingen. Dan kijk je toch heel erg vanuit een efficiënte bril. Als zzp-er wil ik meer naar de verenigingen toe.”

De sportvereniging zit bij Mark Altena in de genen: “Ik was dol op sport en in de tijd dat ik opgroeide in een klein dorp, was de voetbalvereniging dé plek waar dat kon.” Die sportliefde leidt hem na een aanvankelijke studiekeuze voor International business & Management aan de Universiteit van Groningen naar de opleiding sportmanagement aan de Hanzehogeschool. “Daarna bleek dat het als afgestudeerde nog best lastig was om daadwerkelijk aan de slag te gaan in de sport. Het is een relatief kleine wereld en het heeft me zo’n vijf jaar gekost om dat voor elkaar te krijgen”, vertelt hij.

Gedroomde baan
In 2019 vindt hij zijn gedroomde baan in de sport als verenigingsadviseur bij de KNVB. Al snel komt daar via NOC*NSF in het kader van de sportakkoorden ook een rol als adviseur lokale sport in een aantal Drentse gemeenten bij. “Ik heb me in die functies goed kunnen ontwikkelen en ik voelde dat het tijd werd om op een andere manier verder te gaan. Met het strategisch plan zet de KNVB in op de individuele bestuurder en het team. Daar zie ik voor mijzelf als zzp-er mogelijkheden om op een intensievere manier te kunnen begeleiden dan ik in mijn rol als verenigingsadviseur kon doen en ook nu het Sportakkoord naar de tweede termijn gaat zie ik ruimte.”

"Ik zie mijn werk als zzp-er als een verlengstuk van wat sportbonden al doen"

Altena noemt sportiviteit en respect als een belangrijk thema in zijn werk: “Daar werd bij de KNVB veel over gesproken, zowel binnen het amateur- als het profvoetbal. De bond moet daar een hele duidelijke lijn in trekken, maar ik miste een klein beetje de zorgkant, de menselijke kant. Ik worstelde met de vraag: heb ik wel genoeg tijd en energie om deze persoon of vereniging verder te helpen? Ik zie bij alle verenigingen mensen lopen die aandacht willen geven aan sportiviteit en respect, maar vanuit mijn rol als verenigingsadviseur had ik vaak te weinig ruimte om daar voldoende aandacht aan te geven. Ik zie mijn werk als zzp-er dan ook als een verlengstuk van wat sportbonden al doen. Gemeenten en sportbonden maken vaak gebruik van sportprofessionals als het bijvoorbeeld om projecten gaat op het gebied van diversiteit en inclusie.”

Verantwoordelijkheid
Als het gaat om sportiviteit en respect noemt Altena een voorbeeld uit zijn praktijk als verenigingsadviseur. “Ik kreeg te maken met een jeugdwedstrijd die uit de hand was gelopen. De ouders waren met elkaar op de vuist gegaan en een van de clubs diende bij de KNVB het verzoek in ergens anders te worden ingedeeld zodat de teams elkaar niet meer zouden tegenkomen. Je kunt als bond tegemoetkomen aan die wens. Dan lijkt het probleem uit de wereld, maar de onwenselijke situatie is niet opgelost. Ik heb de verenigingen gevraagd intern te zoeken naar een andere oplossing. Ik heb daar de verantwoordelijkheid neergelegd, want uiteindelijk zijn die ouders debet aan de ontstane situatie. Het mooie is dat het uiteindelijk toch opgelost is. Die wedstrijd is gewoon gespeeld. Dat is natuurlijk een veel beter voorbeeld voor die kinderen. Dan laat je als ouders zien, ok we hebben ons misdragen, maar we nemen de verantwoordelijkheid en we kunnen het ook samen oplossen.”

Zoektocht
Samen oplossen is voor Altena de kern, ook als hij straks als zelfstandig procesbegeleider of bestuurscoach bij verenigingen aan de slag gaat: “Ik zie het als een gezamenlijke zoektocht. De kern van mijn filosofie is een combinatie tussen oprechte nieuwsgierigheid en kwetsbaarheid. Ik ga mensen niet even vertellen hoe het werkt. Ik weet het niet beter. We gaan met elkaar om de tafel om verbinding te leggen. Dan hoop ik met een verfrissende blik inzichten te kunnen geven. Voor bestuurders is het heel belangrijk anderen mee te laten kijken, omdat je zelf toch altijd vanuit je eigen emotie denkt.”

Klanten heeft Altena vooralsnog niet, maar hij hoopt vanuit zijn KNVB-netwerk binnenkort wel voor verenigingen aan de slag te kunnen. “Het is een sprong in het diepe”, zegt hij. “Ik heb een droom en ik hoop dat mensen ook in mij als persoon geloven.”

Voor meer informatie: www.dertienmineen.nl

"De kern van mijn filosofie is een combinatie tussen oprechte nieuwsgierigheid en kwetsbaarheid"

Eigenschappen
#replace title#