door: Emilie Maclaine Pont | 15 februari 2024

Steeds vaker is er vraag naar medewerkers bij sportevenementen. Maar hoe kom je in een krappe arbeidsmarkt aan voldoende mankracht als sportevenementorganisatie, bond, club of vereniging? Entertainmentbureau Tribe Company en sportmarketingbureau SportsGen sloegen de handen ineen en lanceerden SportStaff: een flexpoule voor evenementmedewerkers.

Tijdens hun studies sportmanagement respectievelijk sportmarketing werd er bij Rowin Bouwmeester (SportsGen) en Tom Beenen (Tribe Company) gehamerd op het opbouwen van een netwerk in de sportwereld. Het vinden van een bijbaan in de sport was alleen niet zo makkelijk. Bouwmeester ging daarom aan de slag als supermarktmedewerker, terwijl Beenen zijn handen uit de mouwen stak in de bouw.

Dat moet anders kunnen, meenden Bouwmeester en Beenen. Vanuit hun functies brainstormden zij regelmatig over manieren om overlappende uitdagingen en kansen op te pakken. Uit die overlegsessies ontstond afgelopen jaar het idee tot het opzetten van SportStaff. Er bestonden bij SportsGen en Tribe wel flexpoules, maar die bevatten te weinig opdrachten voor een regelmatig inkomen voor de medewerkers. SportStaff moet hier verandering in brengen.

"Bij het EK voetbal in Duitsland reizen onze flexpoulemedewerkers een paar weken mee met de Oranje-camping, die het Nederlands elftal volgt gedurende het toernooi”

Oranje achterna
Beenen: “Zowel SportsGen als wij zijn al wel actief op sportevenementen. Zo organiseren we onder andere de KNVB voetbalkampen, bedrijfsclinics, sportdagen en rondleidingen op de KNVB Campus.

Ook zetten we personeel in tijdens het Premier Padel in Rotterdam komende september; het grootste padeltoernooi ter wereld. Bij het EK voetbal in Duitsland reizen onze flexpoulemedewerkers een paar weken mee met de Oranje-camping, die het Nederlands elftal volgt gedurende het toernooi.”

Bouwmeester: “Een van onze opdrachtgevers is SC Telstar. We regelen voor deze voetbalclub bijvoorbeeld ballenkinderen en bemannen de open dag. Ook hebben we onze eigen evenementen, zoals Jonger Oranje. Met SportStaff brengen we onze portefeuilles samen. We beginnen dus niet met niks. Door de krachten te bundelen, hebben ons huidige 250 flexpoulers nu al meer werkmogelijkheden. Met het binden van steeds meer sportevenementen aan ons nemen die kansen hopelijk alleen maar toe. Over drie jaar willen we duizend medewerkers aan het werk zetten. Daarmee coveren we in theorie alle Nederlandse sportevenementen.”

Vrijwilligers sterven uit
Niet alleen voor de medewerkers uit de flexpoule nemen de kansen toe. Ook verenigingen, organisatoren en bonden profiteren van de samenwerking, menen Beenen en Bouwmeester. Beenen: “Het is voor hen steeds uitdagender om vrijwilligers aan te trekken. Het is de vraag of er in de toekomst überhaupt nog vrijwilligers beschikbaar zijn, zeker bij sportverenigingen. Door met SportStaff samen te werken, zijn ze verzekerd van personeel dat waarschijnlijk ook nog eens van betere kwaliteit is. Moeten onze medewerkers voetbaltrainingen geven, dan zorgen wij voor de opleiding. Dat geldt voor iedere voor een functie benodigde expertise.”

“We hebben zelfs gepensioneerden in ons bestand staan”

Om de juiste mensen aan te trekken, zoekt SportStaff contact met hogescholen die sport- en evenementenopleidingen aanbieden. Bouwmeester: “In onze gesprekken hebben we het over het opstapje die het werken via ons biedt aan de studenten. Zo rollen ze eenvoudiger een stage of fulltime baan in als ze al ervaring hebben opgedaan. Maar het zou ook goed kunnen dat een medewerker zo enthousiast is over het werken in de sportevenementenwereld dat ze besluiten om een sportopleiding te volgen.”

Beloning bij prestaties
Flexpoulers op een positieve manier prikkelen doet SportStaff niet alleen met het aanbod aan werk. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn nadrukkelijk ook een belangrijk onderdeel, zo geeft Beenen aan. “We hebben een loyaliteitsprogramma vanuit waar je toegang tot evenementen uit de sport- en muziekindustrie kan verdienen. Als kick-off van SportStaff gingen we bijvoorbeeld met alle medewerkers naar De Vrienden van Amstel LIVE!, iets dat we ook vanuit Tribe organiseren. Heb je veel voor ons gewerkt, veel nieuwe collega’s binnengehaald of val je op een positieve manier op de werkvloer op, dan kom je voor dit soort beloningen in aanmerking. Ieder jaar reiken we een SportStaff-superheld-van-het-jaar-bokaal uit. We geloven erin dat dit soort incentives bijdraagt aan een goede teamsfeer en betere werkprestaties.”

Iedereen vanaf zestien jaar is welkom om zich bij SportStaff aan te melden. Een bovenste leeftijdsgrens is er niet. “We hebben zelfs gepensioneerden in ons bestand staan”, zegt Bouwmeester. “Die verzorgen bijvoorbeeld de rondleidingen op de KNVB Campus.”

Voor meer informatie: www.sportstaff.nl

 

Eigenschappen
#replace title#