door: Bas Kammenga | 15 februari 2024

Le Champion organiseert jaarlijks ongeveer 60 fiets-, hardloop- en wandelevenementen, met de hulp van 35 medewerkers en zo'n 3.500 vrijwilligers. Sinds 1 september vorig jaar heeft Le Champion een nieuwe directeur: Matthijs Mennes. We spreken met hem over de plannen en uitdagingen voor de komende jaren.

Matthijs Mennes is al zijn hele werkzame leven actief in en rond de sport. “Het is de rode draad”, vertelt Mennes. “Ooit begon ik als afstudeerder in een fitnesscentrum in Amsterdam-Oost. Daar ben ik blijven hangen als manager van diverse clubs en later als consultant in de Nederlandse fitnessindustrie. Vanuit die hoek ben ik rond 2013 als gastdocent het beroepsonderwijs ingerold. Bij de opleiding Sportkunde, ook wel bekend als Sport, Management & Ondernemen op de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De laatste vijf van die periode van tien jaar was ik opleidingsmanager.”

Vacature
Mennes werd door een vriend op de vacature van directeur bij Le Champion gewezen. “Ik kende Le Champion op twee manieren: als partner van sportkunde aan de ene kant en als deelnemer, ik deed mee aan fietstochten in Noord-Holland. Ik heb gesolliciteerd, terwijl ik niet echt op zoek was naar iets anders. Er bleek duidelijk een match te zijn en na enkele gesprekken klikte het heel goed. Met pijn in mijn hart ben ik vertrokken bij de HvA, maar blijf daar nog wel in diverse rollen betrokken.”

Zowel de vereniging Le Champion als de stichting Le Champion heeft een maatschappelijke focus. “Het zijn allebei non-profitorganisaties. In 1969 is de vereniging opgericht om fietstochten te organiseren. Toen er steeds grotere evenementen werden georganiseerd werd er een stichting in het leven geroepen om te kunnen professionaliseren en risico's wat meer af te dekken. De vereniging en stichting leven in harmonie naast elkaar en hebben inmiddels hetzelfde bestuur. De ledenraad is in de vereniging het hoogste orgaan en zij hebben ook een toezichthoudende rol.”

"We koesteren de historie en de mensen die willen bijdragen aan wat we doen”

Evenementen
Het is best ingewikkeld om alles in goede banen te leiden. “In mijn functie als directeur ben ik degene waar alles samenkomt richting de werkorganisatie. Dat is het mooie aan deze rol. Er zijn heel veel stakeholders met goede bedoelingen en die moet je zien te bundelen. De werkorganisatie bestaat uit 35 fte’s aan professionals. Daarnaast maken we gebruik van een ‘heel leger’ aan vrijwilligers op de werkvloer, die we hard nodig hebben voor de zestig evenementen die we op jaarbasis draaien.”

Mennes is sinds zijn aantreden positief verbaasd over de manier waarop alles reilt en zeilt bij de organisatie van die evenementen. “We hebben een mooie combinatie van mensen die de sport een warm hart toedragen. De saamhorigheid en het sociale deel zit voor een groot deel in de vereniging. We koesteren de historie en de mensen die willen bijdragen aan wat we doen.”

Toekomst
Mennes heeft diverse zaken in het vizier die de komende jaren energie behoeven. “We willen de 55 jaar oude vereniging een stap laten maken naar de toekomst. Die moet verjongen. Daarin maken we stappen door meer mensen aan ons te binden. Die olievlek van al die 250.000 mensen die we op jaarbasis in beweging krijgen, willen we verder laten uitgroeien. Bijvoorbeeld met behulp van moderne technologie.”

“Een ander doel is om vanuit een hr-perspectief onze werkorganisatie verder te laten groeien. De mentaliteit is er echt één van ‘niet lullen, maar poetsen’ en daar zit ook echt onze kracht. Maar het blijft belangrijk dat mensen ook hun ambitie kunnen blijven waarmaken en een carrièrepad voor zich zien. De afgelopen maanden ben ik daar met de collega’s mee bezig en dat beweegt al aardig de goede kant op.”

"We staan bekend om onze onderscheidende evenementen op unieke locaties met een bijzondere beleving"

Eigen karakter
Met het aanbod van hardlopen, fietsen en wandelen spreekt Le Champion in potentie een enorme doelgroep aan. “Dat is ook wel een nachtmerrie voor een marketeer, omdat er weinig focus is aan te brengen. De profielen van de verschillende evenementen vertonen ook een enorme verscheidenheid. We willen mensen in beweging brengen en inspireren. De ongeorganiseerde sport wordt groter en de traditionele verenigingen staan wat onder druk. Onze evenementen hebben nog ruimte voor uitbreiding en we nemen ook wel evenementen over van andere partijen. We staan bekend om onze onderscheidende evenementen op unieke locaties met een bijzondere beleving.”

De regeldruk in Nederland neemt de laatste jaren steeds verder toe. “Ik heb met verbazing gekeken hoe hulpdiensten een stempel drukken op een evenement, met de basisgedachte dat er helemaal niks mag misgaan. Met onze evenementen proberen we juist zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen en iets goeds te doen voor de samenleving. Het lijkt soms paradoxaal en daarom moeten we dus continu in gesprek blijven met overheden, politiek en instanties. Wij hebben alle contacten en ervaring en daarin speelt voor ons de schaalgrootte als een voordeel.”

Continuïteit
In de afgelopen jaren waren er bij Le Champion diverse personele wisselingen op de positie van directeur, waar een dergelijke functie idealiter voor een periode van meerdere jaren wordt ingevuld. Mennes heeft zelf nog geen idee hoe lang hij op deze post zal zitten. “Ik leef vooral in het hier en nu, maar ik ben zeker van plan om dit een aantal jaren te blijven doen. Tegelijkertijd is dat ook belangrijk voor de continuïteit van de hele organisatie. De wisselingen hadden allerlei oorzaken en corona was voor Le Champion ook best een desastreuze tijd.”

“Daar zat best wat onrust, maar we zijn gelukkig weer op de goede weg. Er was onlangs een vrijwilliger die tegen me zei ‘Matthijs, ik heb het idee dat we er weer zijn, dat we er weer staan en de flow weer voelen’. Het is natuurlijk een heel mooi compliment voor de organisatie dat de rust is weergekeerd. Uiteindelijk moet overigens ook niet alles afhankelijk zijn van de directie. De organisatie moet op eigen benen staan en de continuïteit waarborgen.”

"We zien een toename in ongeorganiseerd sporten. Dat intrigeert me en het is nu aan ons om die wetenschap te gebruiken om verdere stappen te maken"

Wind in de rug
Mennes voelde zich de afgelopen maanden als een kind in de snoepwinkel bij alle evenementen. “Ik ben overal bij geweest en laat me rondleiden door de event managers. Onlangs bij de Egmond Wandel Marathon hadden we prachtig weer en 12.000 mensen op de been op het strand en in de duinen. Het was een puur genot om al die lachende mensen te zien.”

“Dan weet je dat we erin slagen onze maatschappelijke opdracht uit te voeren. We merken dat onze evenementen razendsnel uitverkocht raken. We draaien beter dan voor corona en zien een toename in ongeorganiseerd sporten. Dat intrigeert me en het is nu aan ons om die wetenschap te gebruiken om verdere stappen te maken. We hebben duidelijk de wind in de rug!”

Voor meer informatie: www.lechampion.nl

 

 

Eigenschappen
#replace title#